FotografijeVijesti

SJEĆANJE NA ŠEHIDE GAKIĆA

Od dolaska rezervista na Borke 18/19.april 1992 godine mještani sela Gakića nisu imali mirne i sigurne noći i dane,prepušteni sami sebi uz improvizovane noćne straže u rejonima Žežinovca,Prisoja,Velikog i malog brda te Krša—- ostajali na vjetrometini ,vjetrometini teritorija koji SDS svojom nazvaše.
Početkom maja evakuisali su iz sela stariju čeljad ostali su oni najuporniji a takvi su Gakičani listom.
Prvi im u ispomoč dolazi Mitko Pirkić, sa svojim Akrepima .. donoseći nešta municije i pušaka
Od naoružanja imali su desetak pušaka od čega 4 kupljene vlastitim sredstvima a 6 pušaka je bilo od pripadnika rezervnog sastava MUP-
Na njihov vapaj za pomoć u ispomoć im dolazi pripadnici Splitske jedinice predvođeni Husovič Zuferom (CC 30 ljudi), Splićani dolaze 07.maja u večernjim satima ….
Dolazak splitske jedinice je na neki način bio i izgovor Rezervistima JNA predvođenih dojučerašnjim komšijama Srbima da organizovano i planski krenu u napad na selo Gakiče.
-09.05.1992.godina 21.sat –kreće artiljeriska priprema neprijateljskog napada sa VP Vlačeg po reonu Velikog brda a nakon toga i pješadijski.
Kako su naišli na jak otpor Gakičana negdje oko 02,00 sati poslije ponoći prestaju sa napadima..
Nažalost procjena komandanta Zufera je bila da se bez pomoći Gakićani neče moć odbraniti..
10.maj oko 8,00 kreće artiljeriska priprema napada po reonima Žežinovca,Prisoja,Velikog i malog brda i Paljika …
Istog dana oko 10,00 kreće pješadijski napad kojim četnici zauzimaju Gakiće a negdje oko 13,00sati počeli su i da pale prve kuće…
Prilikom pokušaja odsudne odbrane Gakića živote daju Omer Gakić i Mamič Mate.
Iako se zadnjih godina uspostavio jedan al jedinstven adet obilježavanja godišnjice Gakića,zbog pandemije prošle godine je taj adet preskočen al ove godine DRUGOG DANA RAMAZANSKOG BAJRAMA SA POČETKOM U 14.00 SATI PROUČEN JE JASIN PRED DUŠU ŠEHIDA GAKIĆA.