Vijesti

Dan državnosti BiH: Upriličen obilazak spomen obilježja u Konjicu

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar SFRJ, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava kao neradni dan u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Grad Konjic je danas nastavio sa aktivnostima povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Jutros je obilaskom spomen obilježja i polaganjem cvijeća odato poštovanje svima koji su u borbi za slobodu domovine dali svoje živote.

Obilasku su prisustvovali predstavnici Grada Konjica predvođeni gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, bivši pripadnici Armije RBiH i MUP-a RBiH, porodice šehida i poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, predstavnici kantonalne vlasti, privrednog života grada, kao i predstavnici vjerskih i obrazovnih institucija, te građani.

Obilazak je počeo na Musali gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe delegacija Grada Konjica i Veterani policije odali poštovanje pripadnicima Vojne policije, a nakon toga je delegacija Grada posjetila Partizansko spomen-obilježje, spomen-obilježje Crni labudovi, te spomen-obilježje ubijenoj djeci, gdje su cvijeće položili i članovi Odreda izviđača Neretva Konjic i Crvenog križa Konjic. Delegacija grada je položila cvijeće i na spomen-obilježju maloljetnim pripadnicima ARBiH i MUP-a RBiH, a proučena je Fatiha i za umrle borce, koji su sahranjeni u haremu na Musali.

Učesnicima obilaska su se potom kod Kamene ćuprije pridružili učenici konjičkih osnovnih i Srednje škole Konjic, te je posjećeno šehidsko mezarje i spomen-obilježje šehidima 4. Muslimanske lahke brigade, gdje je proučena Fatiha.

Na šehidskom mezarju obratio se imam Gradske džamije u Konjicu Ensar ef. Zalihić, čestitavši Dan državnosti BiH, i u ime glavnog imama Medžlisa IZ Konjic, Refika ef. Delića.

“Ovo mjesto je mjesto koje budi posebne emocije, mjesto koje mi stariji ne smijemo zaboraviti, zbog mlađih. Sva obilježja koja smo prošli, su jedan od razloga da ih ne zaboravimo i da prenosimo sjećanje na mlađe generacije” – poručio je ef. Zalihić.

Nakon šehidskog mezarja učesnici obilježavanja su defileom ulicama Konjica doprinijeli svečarskoj atmosferi povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, a obilazak je okončan kod centralnog spomen obilježja na Trgu državnosti Alija Izetbegović polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje. Cvijeće su položile delegacija Grada Konjica, JOB, Veterani policije, BUK, organizatori i pokretači otpora Konjic, Crveni križ Konjic, delegacija osnovnih i Srednje škole Konjic, fudbalski klubovi Igman i Klis, te predstavnici SDA Konjic, SDP Konjic i DF Konjic.

dan državnosti bih: upriličen obilazak spomen obilježja u konjicu

Njegovanje kulture pamćenja naša je najvažnija obaveza prema svima koji su doprinijeli da živimo u slobodi, a Dan državnosti nas obavezuje da damo puni doprinos u jačanju naše države, Bosne i Hercegovine, poručeno je sa ovoga događaja.

dan državnosti bih: upriličen obilazak spomen obilježja u konjicu

izvor: www.radiokonjic.ba

amila@radiokonjic.ba

24.11.2023.