Vijesti

Obilježena 31. godišnjica operacije “Sloboda / Koverat”

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Hercegovačko-neretvanskog kantona u nedjelju 24.12.2023.g. je u mjestu Luke Trnovo polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem obilježila 31. godišnjicu operacije “Koverat”.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, ali i mnogi drugi.

Ovom prilikom je podsjećeno da je borbena operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine “Koverat”, dugo pripremana, te da je bila je do tada najozbiljniji poduhvat u deblokadi opkoljenog Sarajeva.

– Upućeno je oko 400 boraca. Svi pripadnici Armije, pa i ovih 400 boraca koji su pošli izvršiti nemogući zadatak, su dar Allaha svom narodu i svojoj domovini, tačno propisan i po mjestu i po vremenu da učine hizmet svojoj državi.

U toj akciji, 51 borac iz Hercegovine je poginuo na Trebeviću u pokušaju razbijanja agresorskih linija oko Sarajeva. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci njih 15.

U svom obraćanju, ispred organizatora ovog obilježavanja, Esad Bajić je kazao:

Danas na ovom mjestu, u blizini Kmetine luke, došli smo da se prisjetimo I podsjetimo, uspomene evociramo, na one koji su u presudnim danima odbrane naših života, naše države, naše domovine preuzeli na sebe iznimno teško breme i zadatak.  Zadatak koji se nije ticao njihovih domova, njihovih ukućana, njihovog ličnog komoditeta, ali jeste pitanja života stanovnika našeg glavnog grada, glavnog grada jedine nam države, Sarajeva i njegovih stanovnika.

Prisjećamo se događaja, o kojima bi se, samo slijedeći gole činjenice, bez ikakva dodavanja, mogao snimiti film – film koji bi pokazao opredjeljenost Hercegovaca da žrtvuju sebe za rad Bosne za rad Bosne i Hercegovine.

Zaboravljamo ove činjenice, ne snimamo ovakve filmove, pa evo i danas, na ovom mjestu, došli smo uglavnom mi čiji su najbliži dali svoje živote. A Sarajevo bi danas sigurno trebalo biti ovdje, zbog Sarajeva i onog što predstavlja u našoj domovini smo ginuli, zbog Sarajeva smo ovaj tespih naših najdražih ispisali na mermernim pločama – zbog države I slobode.

Trebaju i moraju da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči..

-Brigada “Neretvica”   – Buturović polje

Ahmić Mustafa, Boloban Rešid, Čustović Elvir, Džino Ibrahim, Jahić Halis ,

Kezo Nihad, Kurtović Rašid,  Miljević Ismet, Mustafić Asim, Nefer Ejub,  Nezić Ibrahim, Padalović Mirsad, Perva Nesib, Poturović Alija, Turković Enver,

Šabanović Junuz, Šišić Senad, Šoljić Mujo, Šoro Nusret, Veljković Ćazim,

Zatega Ismet, Žiko Suljo,

Brigada “Neretva”  – Jablanica

Alikadić  Zlatan,  Bilić Sabit, Mutap Kemal,  Šćuk BAhrudin, Teletović Ramiz

-Samostalni bataljon „DREŽNICA“  

Balić Esad, Bećić Misrad, Bećić Vensur,  Dedić Džafer, Kadrić Edin ,

-1. mostarska brigada – Mostar,  

Grcić Abas, Jelovac Ismet, Jelovac Meho, Jugo Muharem, Imamović Pašaga,

Mujan Saša, Voljevica Ramiz, Špago Zijo,

-Brigada „Bregava“ Stolac

Bilal Mirsad, Bešo Ekrem, Boškailo Semir, Festić Safet, Humačkić Senad, Nurko Senad, Šuta Šefik,

 -„Crni labudovi“ – Jedinica štaba vrhovne komande

Ćatak Bernad, Ćatak Emir, Kohnić Jasmin, Kojić Suad,  

 Ostavili su topline Hercegovine da bi Sarajevu podarili sunce slobode

Od učesnika operacije obratio se Mirsad Memić Lika koji je prenio svoja sjećanja na ovu operaciju, kazavši pored toga:

Moramo se oduprijeti onima koji na sve načine pokušavaju obesmisliti našu odbranu I borbu protiv agresije –  relativizacijom svega i svačega i stalnim ubacanjem sumnji i smutnji: te izdato, te prodato, te pucali ovi, pucali oni. U događajima kojih se ovdje, danas, sjećamo bile su borbe, ljudi su se borili, pucali, ginuli. Da je put za Sarajevo bio prazan, ne bi ni bilo potrebe za deblokadom. Kako vrijeme odmiče sve više o ovim i sličnim događajima govore oni koji o njima ne znaju. Pojavljuju se vođe koje to nisu bile i nestaju vođe koje jesu…”

Spomen-obilježje na ovom mjestu još nije završeno, te je na ovom skupu naglašeno i da je potrebno isto završiti te da su sredstva obezbjeđena, s tim da se čeka završetak rekonstrukcije puta pored kojeg se spomen obilježje nalazi, kako bi se radovi mogli završiti.

– Danas na ovom mjestu došli smo da se prisjetimo i umjesto njih progovorimo. Hoćemo da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči – poručio je organizator obilježavanja.

Cvijeće na spomen obilježje položile su porodice poginulih, predstavnici boračkih udruženja Stoca, Mostara, Jablanice, Drežnice i Konjica, predstavnici Vlade HNK, Općine Jablanica, jedinice “Crni labudovi” i dr.