Vijesti

Nova knjiga Esada Bajića “Neka pamćenje traje” – konjički ratni dnevnik 1992.-1995.

U okviru manifestacije “Dani knjige Konjic“ u četvrtak 11. novembra u 19.00 sati bit će održana promocija nove knjige Esada Bajića, pod nazivom “Neka pamćenje traje”. O knjizi će govoriti Nezim Halilović Muderis i Benjamin Mušinović.

Knjiga “Neka pamćenje traje” predstavlja dnevničke zapise u kojima autor od 1. novembra 2020. do 1. novembra 2021. godine ispisuje sjećanja na ratne dane u Konjicu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ratna sjećanja čine suštinu knjige, a među njima biografije konjičkih šehida, poginulih i umrlih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine nose glavninu sadržaja.

Jednu trećinu knjige čine biografije šehida, poginulih i umrlih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, drugu trećinu čine opisi ratnih dešavanja na prostoru konjičke opštine uz opis nastanka i ratnog puta konjičkih brigada (445. brdske brigade, 443. brdske brigade, 450. lahke brigade Bjelimići i 4. muslimanske slavne brigade). Trećinu knjige čine autorova ratna sjećanja, doživljaji i promišljanja ispisana u prvom licu.

Autor je Armiji pristupio još maloljetan i ostao u njenim redovima do završetka agresije. Sa Diverzantsko-izviđačkom četom “Muderris” te kasnije 4. muslimanskom slavnom brigadom prošao je mnoga ratišta u zoni odgovornosti 1., 4. i 7., korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te u ovoj knjizi donosi lične doživljaje iz akcija oko Konjica, Igmana, Bjelašnice, Vlašića i drugih mjesta.

Pored ovih sadržaja autor donosi i imena Konjičana koji su preselili na ahiret tokom prošle godine te na taj način veže, uslovno rečeno, smrt sadašnju sa smrću ratnom.

– Rat je vrijeme kada očevi na bolji svijet ispraćaju sinove, a mir je vrijeme kada sinovi na bolji svijet ispraćaju očeve – piše autor u uvodu ove knjige objašnjavajući zašto uporedo donosi i biografije konjičkih šehida i poginulih boraca iz perioda 1992-1995. sa bilješkama o preseljenju sugrađana u toku godine koja je iza nas.

Autor knjigu počinje 1. novembra zapisom u kome se sjeća događaja vezanih za pogibiju njegovog oca 1. novembra 1992. godine, kroz ta sjećanja donosi i svoje promišljanje i način kako on taj događaj gleda tada kada se desio ali i danas kada ga bilježi. Nakon toga, donosi kraću biografiju rahmetli babe te biografije drugih šehida koji su na taj datum preselili na ahiret tokom agresije. Svaki datum počinje sjećanjem na događaje iz tog perioda koji su vezani za taj datum, a onda slijede biografije šehida i poginulih boraca na taj datum.

Autor je kroz godinu dana svojih dnevničkih zapisa obradio biografije svih konjičkih šehida i poginulih boraca ali i sve važnije događaje koji su obilježili period 1992-1995. na području opštine Konjic.

Kroz ovu knjigu autor nam nudi uvid u hronologiju događanja tokom agresije od prvih napada na Konjic, akcija zauzimanja kasarni JNA od strane Teritorijalne odbrane Konjic, oslobađanja područja Bradine, Donjeg sela, akcija na Paklinu, Ljubinu, Tinovo Brdo i druga ratišta oko Sarajeva na kojima je izginuo veliki broj konjičkih boraca. Opis ustrojavanja Armije i nastanak konjičkih brigada i njihov ratni put sve do 1995. godine i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U knjizi autor ispisuje i određena razmišljanja, primjećivanja, zapise koje, kako sam kaže, s vremena na vrijeme piše na temu šehida i šehadeta, ljubavi prema domovini, ali i propitivanja sadašnjeg vremena kroz određenu dozu kritike, onoliko koliko sebi daje pravo da je iskaže.

Na kraju knjige autor donosi pregled spomen obilježja podignutih u znak sjećanja na događaje i žrtve iz perioda 1992-1995. godine, a koji su podignuti na području naše opštine.

Opširnim tekstom unutar knjige govori i o značaju i važnosti memorijalizacije i kulture sjećanja.

Izdavač knjige je jedinstvena organizacija boraca „Branilaca Konjica“, a suizdavači su Osnovni odbor Udruženja ilmijje Konjic i Fondacija „Lijepa riječ“ Konjic.

Bajić je zaspolen na poslovima imama i bibliotekara u Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Autor je više romana, zbirki priča i pjesama te djela iz oblasti islamistike i historije.

(Preporod.info)