Vijesti

Obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade

U Konjicu je danas obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice je organizovalo Udruženje “Četvrta muslimanska slavna lahka brigada” iz Konjica, a povodom 4. aprila, Dana brigade.

Program je počeo učenjem Jasina pred duše poginulih šehida Konjica, kojeg su u šehidskom mezarju pored Čaršijske džamije u Konjicu proučili gradski imami.

– Danas smo mi imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic proučili Jasin pred duše naših poginulih šehida. Smatramo to našim dugom prema njima u ovom i svakom drugom danu, a danas smo to učinili povodom obilježavanja Dana Četvrte muslimanske brigade – rekao je glavni imam MIZ Konjic Refik-ef. Delić.

Nakon učenja Jasina i posjete mezarjima kao i obilježjima drugih brrigada koje su branile Konjic, u konjičkom Domu kulture održana je svečana akademija na kojoj su govorili ratni komandant Četvrte muslimanske brigade Nezim Halilović Muderis, ratni komandant, a danas dekan pravnog fakulteta u Travniku dr. Džemal Najetović, pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH, dobitnik priznanja Zlatni Ljiljan Mirza Terzo i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Muderris je podsjetio na značaj čuvanja sjećanja na borbu za slobodu.

– Ovo je jedan o načina očuvanja kulture pamćenja, i vrlo važan datum, ne samo za pripadnike Četvrte muslimanske slavne brigade nego i za sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine. Mogu da kažem da smo mi, ustvari, jedan mali komadić u velikom mozaiku odbrane naše domovine Bosne i Hercegovine i naša je obaveza da čuvamo te tekovine i sačuvamo od zaborava našu vitešku borbu koju smo vodili na cijelom prostoru naše domovine – rekao je Muderis.

Podsjetio je da Konjic spaja Bosnu i Hercegovinu i da je ta spona sačuvana u odbrani, te da su u njemu slomljene dvije agresije na Bosnu i Hercegovinu, srpska i hrvatska.

– Možemo s ponosom da kažemo da je Konjic herojski branjen, i da je odbranjena i fabrika municije Igman koja je mnogo značila za odbranu cijele naše Domovine, pogotovo u početnom periodu kada je oslobođena kasarna Ljuta i kada smo uz Allahovu dž.š. pomoć osigurali dovoljno materijalno-tehničkih sredstava za, ne samo da branimo Konjic, nego i da pomognemo dvadeset općina u Bosni i Hercegovini – dodao je Muderis.

Dr. Najetović se u svom izlaganju osvrnuo na uzroke pritisaka na bosanski narod kroz historiju.

– Kroz par reminiscencija sam pokušao dati odgovor na pitanje šta je uzrok višestrukim pokušajima uništenja ovog evropskog naroda, i raznim izazovima i prijetnjama. Osvrnuo sam se i na izjavu rhm. generala Rasima Delića koji je rekao da ako bi uzeli u obzir odnose snaga agresora i branilaca, mi nismo imali nikakve šanse za odbranu, a ipak smo se odbranili. To će se, naravno, izučavati na brojnim akademijama u svijetu. On kao čovjek koji je završio najviše vojne škole znao je kakvi su bili vojni potencijali naše Armije, golorukih vojnika, a nasuprot sebe smo imali veliku vojnu silu – podsjetio je Najetović.

Gradonačelnik Osman Ćatić se u kratkom obraćanju posebno zahvalio Nezimu Haliloviću Muderisu, a zatim i svim ostalim braniocima Konjica i domovine.

– Hvala vam poštovane naše patriote koji ste branili i odbranili našu Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima, a koju i danas ovim sjećanjima čuvate na svoj način i, prije svega, ne date da se zaborave oni koji su svoje živote utkali u našu slobodu. Pričajmo, svjedočimo istinu o onome što se nama i našem narodu dešavalo kroz burnu historiju jer jedino tako možemo kod mladih generacija razviti svijest i ljubav prema jedinoj domovini Bosni i Hercegovini – rekao je gradonačelnik Ćatić.

Udruženje “Četvrta muslimanska slavna lahka brigada” objavila je literarni konkurs o temi “Moja jedina domovina Bosna i Hercegovina”, a nagrade najboljim mladim autorima uručio je Brkan Enver, zamjenik predsjednika Udruženja.

Prvo mjesto dijele Asja Džajić iz Druge osnovne škole Konjic i Lejla Obradović iz Prve osnovne škole Stolac.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Maida Biber.

Plaketa za doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine dodjeljena je Udruženju veterana policije u Konjicu 1991-1995.

Plaketa za doprinos očuvanju tekovina odbrane Republike Bosne i Hercegovine dodjeljena je Udruženju Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“

Zahvalnicu za dostojanstvenu borbu za ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini dodjeljena je Fati Orlović.

Zahvalnice za doprinos očuvanju tekovina odbrane Republike Bosne i Hercegovine dodjeljene su Jedinstvenoj organizaciji boraca – Branilaca Konjica i Esadu Bajiću.

(S.S./Preporod.info)