Vijesti

Obilježena 30. godišnjica akcije “Koverat”

Koordinacija boračkih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona danas (nedjelja 18.12.2022.g.)  je u mjestu Luke Trnovo polaganjem cvijeća i učenjem Jasina obilježila 30. godišnjicu operacije “Koverat”.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, ali i mnogi drugi.

Ovom prilikom je podsjećeno da je borbena operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine “Koverat”, dugo pripremana, te da je bila je do tada najozbiljniji poduhvat u deblokadi opkoljenog Sarajeva.

– Upućeno je oko 400 boraca. Svi pripadnici Armije, pa i ovih 400 boraca koji su pošli izvršiti nemogući zadatak, su dar Allaha svom narodu i svojoj domovini, tačno propisan i po mjestu i po vremenu da učine hizmet svojoj državi. Tom prilikom je Allah Svemogući njih 51 uzeo sebi, ovim drugima je odredio neke nove uloge neke nove izazove – poručeno je na obilježavanju.

U toj akciji, 51 borac iz Hercegovine je poginuo na Trebeviću u pokušaju razbijanja adresorskih linija oko Sarajeva. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci njih 17.

Spomen-obilježje na ovom mjestu još nije završeno, te je na obilježavanju naglašeno da je razlog nov atrasa puta, sredstva i sve potrebno je obezbjeđeno i nadati se da će do naredne godišnjice biti završeno.

– Danas na ovom mjestu došli smo da se prisjetimo i umjesto njih progovorimo. Hoćemo da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči – poručeno je na današnjem obilježavanju.

Na kraju okupljanja obratio se i pomoćnik ministra za boračka pitanja HNK Halil Ćućurević -Braca, koji je bio učesnik ove operacije.