Vijesti

Otkrivanje spomen obilježja u Idbru

Drugi dan ramazanskog bajrama na Dan šehida, 11.4.2024.godine u Idbru je svečano otkriveno novoizgrađeno spomen obilježje.

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi porodica šehida i civilnih žrtava rata, predstavnici boračkih udruženja, Grada Konjica, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i mještani.

Spomen obilježje, koje se nalazi u Ćosića haremu, otvorili su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predstavnik porodica šehida Anel Omerović i predstavnik porodica civilnih žrtava rata, Haris Nuhić.

„Danas smo u prilici da u miru i slobodi obilježavamo Bajram i sve značajne datume i praznike zahvaljujući svakom borcu, koji je bio na braniku domovine i koji su braneći strateški važnu kotu za naš grad, Ljubinu, ali i druge dijelove konjičkog kraja i BiH, dali ono što je najvrijednije, svoje živote. Ne smijemo zaboraviti da je ova mirna kotlina bila mjesto odakle su borci na svojim položajima dobijali hranu, odakle je stizala municija, mjesto prihvata ranjenih boraca. Zato zahvaljujem svima vama, koji ste ovdje, da zajedničkim aktivnostima obilježimo Dan šehida, sjećajući se najboljih među nama, koji nisu žalili ni svoje živote kako bi nove generacije Konjičana i Bosanaca i Hercegovaca živjele u miru“ – poručio je gradonačelnik Ćatić.