Vijesti

Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svim građanima Bosne i Hercegovine, posebno bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a, u ime Jedinstvene organizacije boraca “Branilaca Konjica”  čestitamo Dan nezavisnosti naše lijepe Bosne i Hercegovine, jedine nam domovine!

Na današnji dan prije 31 godinu građani Bosne i Hercegovine odlučili su se za nezavisnu, slobodnu i demokratsku državu.

Glasali su na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto.

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto glasalo je za nezavisnost, a rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

01. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je najznačajniji datum u historiji naše domovine. Dan kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu održanom 29.02. i 01.03.1992. godine odlučili da žele živjeti u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Cijenu te odluke za slobodu i nezavisnost naš narod je skupo platio, mnogobrojnim žrtvama i raseljavanjem po cijelom svijetu.
Ali isto tako znamo, da imati svoju domovinu, imati svoje mjesto kao narod na ovome svijetu, u Evropi, svoju državu, nema cijenu i ne može se bilo s čim porediti.

Domovina, kao što nije sama od sebe nastala, ne može ni sama od sebe opstati. Stoga je zadaća naše generacije da uložemo konstantno trud i rad kako bismo ojačali i osnažili svoju zemlju. To možemo i kada smo i fizički udaljeni od domovine a posebice mi koji u njoj živimo. Predanim radom čuvajući svoju vjeru, jezik, kulturu, tradiciju i sve ono što smo od svoje domovine dobili u naslijeđe.

Vrijednosti koje baštini naša domovina Bosna i Hercegovina, su ujedno i vrijednosti koje razvijaju i karakterišu moderna, napredna društva. Suživot različitosti, poštovanje drugog i drugačijeg, humanizam, demokratija, sloboda i prava svakog čovjeka da živi u miru. Da bi se ove univerzalne vrijednosti živjele i razvijale u našoj domovini, na koju još uvijek nasrću sile koje joj ne žele dobro, možemo i mi dati svoj doprinos na način da svako od nas u svom životu živi i promoviše ove vrijednosti te snažno radi na jačanju i izgradnji naših zajedničkih institucija.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, upućujemo u želji da svakim danom u našim srcima i djelima jača ljubav prema domovini i da svi zajedno u budućnosti doprinosimo njenom razvoju i prosperitetu.