Vijesti

Otvoreno šehidsko spomen obilježje u Goranima

11.4.2024.g. je povodom Dana šehida i obilježavanja Dana Armije RBiH u selu Gorani, MZ Neretvica, otvoreno šehidsko spomen obilježje, u znak sjećanja na sve šehide i civilne žrtve rata koji su porijeklom s ovoga područja. Organizator događaja je bio džematski odbor Gorani.

Na spomen obilježju su uklesana imena 31 šehida i 4 civilne žrtve rata.

Svečanom otvorenju spomen obilježja, koje se nalazi pored mjesne džamije, prisustvovali su članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Grada Konjica i HNK, Medžlisa Islamske zajednice Konjic, mještani, kao i drugi gosti.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da kultura sjećanja ovim spomen obilježjem dobija jednu novu dimenziju, koja će one koji u budućnosti budu hodili ovim područjem pozivati da im se na dostojan način zahvale i odaju poštovanje.

“Naša obaveza i dug je i svakodnevna borba za domovinu. Naša obaveza je i odati počast svim našim šehidima zato nek aim je vječni rahmet i hvala. Danas s ponosom možemo reći da su njihovi potomci, najbliži srodnici s ove plodne zemlje, koju su obrađivale generacije prije nas i obrađivaće nakon nas, danas obrazovani i uspješni mladi ljudi koji se bore za bolje sutra svih nas i svojim znanjem doprinose i daju pečat kulturi sjećanja. Ovo je primjer džemata kako treba raditi i u budućnosti” – rekao je gradonačelnik Ćatić.

(izvor: www.radiokonjic.ba)