Vijesti

Promovisana knjiga “Ljubinski odred”, autora Aziza Nuhića

U subotu, 13.4.2024.g. u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic je promovisana knjiga “Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica“, autora Aziza Nuhića. Ovo je njegova jedanaesta knjiga, a u pitanju je ratna tematika koja govori o putu „Ljubinskog odreda“ i njegovom značaju u odbrani BiH od agresije u periodu od 1992.-1995.godine. Promotori knjige bili su Salem Hakalović, ratni komandant, Mesud Hero, viši kustos u Historijskom muzeju BiH i general Mustafa Polutak, dok je moderator promocije bio novinar Bajro Perva.

 

Kako kaže sam naziv knjige „Ljubinski odred“, osnovu knjige čini svjedočanstvo o Ljubinskom odredu, tj. odredu Teritorijalne odbrane koji je obuhvatao područja Idbra, Čelebića, Ribića i Orahovice, nastanku, ustrojstvu, području koje je pokrivao te ratnim i uzratnim dešavanjima na prostoru u i oko ovih naselja. Knjiga je dosta detaljna o čem svjedoči i njenih 590 stranica B5 formata. Pored ove teme autor je posebnu pažnju usmjerio na dva ključna faktora, koji se protežu kroz čitavu knjigu.
1.Višestoljetno nastojanje srpskih i hrvatskih nacionalista da se domognu Bosne i Hercegovine
2.Herojska borba patriota i bosnoljuba da se po svaku cijenu odbrani njena samostalnost i nezavisnost.
To nastojanje autora, na određeni način, naziv knjige čini uskim za njenu građu, jer pored informacija o Ljubinskom odredu autor na više od 150 stranica knjige analizira navedene faktore, otud i dodatak naslovu “u okviru ratne slike Konjica”. Tako da se može kazati da se u koricama ove knjige nalaze dvije zasebne kvalitetne knjige koje, opet, i skupa, u jednim koricama, čine povezano i koherentno štivo.
Knjiga detaljno obrađuje zadate događaje o čem svjedoči i sadržaj sa više od 150 naslova i podnaslova.