Vijesti

Otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

U Čelebićima je povodom Dana ARBiH, 15. aprila 2024.g. upriličeno otvaranje spomen-obilježja, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Konjica i MZ Čelebići, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica

Na spomen obilježju su uklesana 62 imena boraca,  pripadnika, 3. brdskog bataljona Čelebići, bataljona Vojne policije, MUP-a i pripadnika drugih jedinica koji su život izgubili u zoni odgovornosti 3. brskog bataljona. Smješten u blizine Osnove škole Čelebići, ovaj spomenik će generacijama služiti kao opomena i podsjećanje za snagu bosanskog otpora, hrabrosti i prkosa, štiteći od zaborava imena onih koji su dali svoj život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Na manifestaciji koja je pratila današnje otvaranje spomen-obilježja u Čelebićima, čuli su se glasovi učenika Osnovne škole Čelebići koji će svakodnevno prolaziti pored ovog spomenika, a koji su prigodnim sadržajima obilježili današnji program. Manifestaciji i otvaranju spomen-obilježnja prisustvovali su članovi porodica šehida, 2. rendžerski pješadijski puk OSBiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti HNK predvođeni predsjedavajućim Skupštine Džaferom Alićem i ministrom finansija HNK Adilom Šutom, Grada Konjica predvođeni gradonačelnikom Konjica, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Medžlisa IZ Konjic, predvođeni glavnim imamom Refikom ef. Delićem, brojni mještani i drugi gosti.

(izvor: www.radiokonjic.ba)