Vijesti

U Grušči otkriveno spomen obilježje za šehide i civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

U Grušči je u nedjelju, 08.10.2023. godine upriličeno otkrivanje spomen obilježja za šehide i civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, a događaj je organizovalo Udruženje “Visočica” uz podršku Grada Konjica.Osim Gruščana, koji danas žive u ovom selu i koji su porijeklom iz njega, događaju je prisustvovao veliki broj gostiju iz javnog života HNK i Konjica, kao i drugi građani.

Spomen obilježje je izgrađeno na inicijativu stanovnika ovoga sela, koji su na taj način željeli iskazati poštovanje nastradalima sa ovoga područja tokom agresije. U prikupljanju sredstava bili su jedinstveni, a pomoć za realizaciju projekta pružili su im Grad Konjic i PD Igman. Spomen obilježje se nalazi pored nekadašnje zgrade škole, a na natpisu, osim imena šest šehida i jedne civilne žrtve rata, je navedeno da je Grušča dajući nesebičan doprinos u odbrani slobodne teritorije kroz žrtvu i živote svojih najhrabrijih sinova u periodu agresije 1992.-1995. bila i jedina veza sa slobodnom teritorijom Konjica preko koje je vršena evakuacija ranjenika i dotur MTS-a za potrebe Armije RBiH na ovom području.

 

U ime domaćina obratio se Omer Halilović, prvi komandir Grušče, koji se zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji spomen obilježja.

Ovaj spomenik će biti podsjetnik svima nama i budućim generacijama da su stanovnici Grušće hrabro branili i odbranili naš narod i našu domovinu, i da su dali svoje najbolje sinove. Ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu. Važno je da njegujemo kulturu sjećanja na ljude i događaje koji su obilježili jedno važno vrijeme naše historije” – izjavio je Halilović, navodeći da je ponosan što su stanovnici pokazali jedinstvo prilikom gradnje ovog spomen obilježja.

Komandant bataljona Glavatičevo Alija Hejub, osvrnuo se na organizovanje stanovnika ovoga kraja u čete i odred, koji je kasnije bio u sastavu bataljona Glavatičevo.

Zona odgovornosti Glavatičevo bila je od ušća rijeke Rakitnice u Neretvu, do ušća Slatinice u Neretvu, 36 kilometara. Bataljon je imao 421 vojnog obveznika, prosječne starosti trideset dvije godine. Do januara 1993. godine pretjerano je 115 tona raznih roba i raznih MTS. Ponosan sam na borce koji su branili svoj narod, a mnogi od njih su bili na prvim linijama i do kraja rata nisu dobili uniformu, ali su izvršavali svoj zadatak” – istaknuo je Hejub, navodeći da su uprkos poteškoćama uspijevali zadržati moral i staviti interese države i naroda na prvo mjesto.

Najmlađi komandir u Grušči je bio Kasim Halilović, koji je u svome obraćanju istaknuo da su borci Grušče u sastavu 450 lahke brigade dali ogroman doprinos u očuvanju linije odbrane u rejonu Glavatičeva, a kasnije i na kompletnom župsko-bjelimićkom ratištu.

Civilno stanovništvo Grušče dalo je također veliki doprinos u zbrinjavanju i prihvatanju svih kojima je pomoć bila potrebna, a ogledalo se to kroz noćenje, hranu, toplu riječ. Kroz Grušču je bilo mnogo prolaznika, jer je ona bila žila kucavica prolaska svih MTS, ljudstva i hrane, a istovremeno je bila škola, ratna bolnica i prihvatilište svih ranjenih od Bjelimića do Glavatičeva. Mnogima je ovdje pružena prva pomoć, koja im je spasila životr” – poručio je, između ostaloga, Kasim Halilović.

Obraćajući se prisutnim učesnicima događaja komandir diverzanata, Asim Didik, koji je svjedočio hrabrosti i borbenošću Gruščana, je rekao da se treba pričati kakvi su bili, šta su bili i kakvi su ostali ljudi iz ovoga sela.

Imao sam čast da se upoznam sa hrabrošću i poštovanju o svemu što se ovdje događalo na ovim prostorima. Ne postoji danas osoba koja bi mogla izdržati teret koji su podnijeli Gruščani, u to sam se uvjerio u našoj borbi” – riječi su Didika koji je rekao da je svaki Gruščanin htio da pređe u diverzante.

U ime porodica šehida obratio se Seid Macić, dijete šehida, koji je imao deset mjeseci kada je nastradao njegov otac.

Čast mi je i ponos stajati ispred ovolikog skupa i obratiti se u ime porodica poginulih boraca. Želim u ime svih članova porodica poginulih boraca da se zahvalim svima koji su svojim doprinosom i učešćem učrstvovali u ovom djelu. Drago mi je da se saborci naših stradalih i dalje sjećaju i žele da sjećanje i spomen na njih ne izblijedi” – rekao je Seid Macić, poručivši da svi koji su porijeklom iz Grušće žele da se nastave događati dobre stvari za ovo selo, prvenstveno u vidu putne komunikacije.

Gradonačelnik Konjica  Osman Ćatić je rekao da je današnje otvaranje spomen obilježja znak da, iako je prošlo mnogo vremena od  agresije na našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, oni koji su branili Grušću, Konjic i BiH nisu zaboravljeni i nikada neće biti zaboravljeni.

Njegovanje kulture sjećanja je obaveza svih nas koji živimo na ovom području, koje je i tokom agresije na BiH imalo izuzetan strateški značaj za njenu odbranu. Hrabri sinovi i kćeti su u tim presudnim vremenima i događajima štiteći svoja ognjišta  dali nemjerljiv odbrani grada i domovine, ne žaleći pri tome ono najvrijednije, svoj život” – rekao je gradonačelnik Ćatić čestitavši inicijatorima i organizatorima aktivnosti izgradnje spomen obilježja, koje će, osim sjećanja na šehide i poginule borce biti svjedok jednog burnog, ali izuzetno značajnog vremena za dalju historiju BiH Iinjenih građana, kako bi buduće generacije znale i njegovale sve ono što se dešavalo prije njih.

Nakon obraćanja i otkrivanja spomen obilježja proučen je Jasin, a u svome govoru prisutnima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić se zahvalio, kako je naveo u ime generacije koja je odbranjena, borcima Armije RBiH, komandantima, ženama i svima koji su učestvovali u odbrani.

Imamo svoju domovinu, svoju zastavu, svoju slobodu, prvi put u historiji se pitamo. Naša borba mora biti odlučnija i moramo svjedočiti istinu. Treba nam više lojalnosti i patriotizma, a to je ono što radimo za šta ne primamo plaću. Niko od nas nije toliko dobar, da ne bi mogao biti bolji, niko od nas nijke toliko loš, da bismo ga odbacili, i niko od nas ovom narodu i ovoj domovini nije dao dovoljno, da ne bi mogao i više” – poručio je glavni imam Delić.

 

Izvor vijesti: www.radiokonjic.ba

Foto: Vehid Šišić