Vijesti

Obilježena 28.godišnjica oslobođenja Glavatičeva

Dvodnevna manifestacija „Neka sjećanje traje“ koju su organizovali MZ Glavatičevo i JOB “Branilaca Konjica”, uz podršku Grada Konjica, povodom obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva, završena je u nedjelju 01.10.2023.g. održavanjem prigodnog programa na platou ispred Osnovne škole Glavatičevo. U prisustvu predstavnika boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika gradske uprave za boračka pitanja, pojedinih političkih stranaka, vjerskih službenika i mještana s područja Glavatičeva i Bjelimića, dočekani su učesnici marša „Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.“ , koji su krenuvši jučer iz Spiljani preko Dubočana i Grušče, prepješačili rutu dugu 30 kilometara do Glavatičeva. Marš, u kojem je učestvovalo oko 40 građana iz Konjica, Jablanice i Mostara, organizovan je prvi put ove godine, čime je obogaćen program obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva.

Ispred spomen-obilježja je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća delegacija odata počast šehidima i poginulim borcima u ratu 1992.-1995.godina, a potom su uručene zahvalnice organizatorima marša, učesnicima iz Jablanice i Mostara, Građevinskom društvu „Visak“ iz Mostara, vlasnika Mirsada Lavića, i GSS-stanica Konjic.

U zvaničnom dijelu programa obratili su se: Huso Bahtijar, Emin Hebibović, Hamza Ajanović, ratni komandant 450.lahke brigade, Mustafa Polutak, ratni general Armije RBiH, Nezim ef.Halilović-Muderris, ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade, a program su obogatili i tekstovi o ratnim dešavanjima Elvedine Alić i Esada Bajića, kao i ilahija učenice Karađoz-begove medrese u Mostaru, Aldijane Tucaković.

Program je nastavljen i revijalnom utakmicom između veterana bataljona Glavatičevo i Bjelimići.

 

Izvor: www.radiokonjic.ba