Vijesti

5. maj – 31.godišnjica pogibije prvog šehida Armije RBiH Suada Alića

Danas se navršila 31. godišnjica od pogibije prvog šehida Armije RBiH na području Grada Konjica Suada Alića i tri njegova saborca, pripadnika HVO-a, Ivana Azinovića, Vicka Azinovića i Marinka Bebeka. Tim povodom danas su na Ljubini, na lokalitetu Gluhi do, članovi porodica stradalih, zajedno sa predstavnicima Grada Konjica, JOB “Branilaca Konjica”, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-podružnica Konjic, kantonalnog ministarstva za pitanja boraca i vjerskim službenicima, učenjem Fatihe i Jasꞌina, minutom šutnje, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća i vijenaca odali počast stradalima.

Njihovim porodicama danas je najteže, jer su izgubili svoje najmilije. Enes ef.Alić i Jasminka Hebibović, brat i sestra šehida Suada Alića, svake godine dolaze na obilježavanje godišnjice u Gluhom dolu.

“I danas za 31.godišnjicu pogibije našeg brata smo došli ovdje da odamo počast. Proučio sam Jasꞌin, moleći Allaha dž.š. da mu podari dženet, kao i svim borcima koji su dali svoje živote”-rekao je Enes, dok je njegova sestra Jasminka dodala da je svake godine 5.maj težak dan za njihovu porodicu.

“Svake godine sjećanja se vraćaju, tužno je, ali moramo živjeti”– rekla je sestra prvog šehida. I za Josipa Azinovića, brata stradalog Ivana, današnji dan budi bolne uspomene.

“Brata i njegovih prijatelja nema, a mi braća, prijatelji i rodbina, kao i  ostali sudionici se svake godine iskupimo ovdje i slušamo uspomene na njih”-kazao je Azinović.

Edin Mujak, pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca Grada Konjica, izrazio je poštovanje prema stradalima, kazavši da je potrebno razvijati kulturu sjećanja i obilježavati ovakve godišnjice.

“Ispred Gradske uprave Konjic izražavamo najdublje poštovanje prema žrtvama, odnosno prema prvom šehidu i poginulim borcima, koji su dali živote za Konjic i BiH. Njihova imena su putokaz kako i na koji način možemo graditi državu BiH po mjeri svih naroda i svakog čovjeka na čitavoj teritoriji BiH”-naveo je Mujak.

Omer Lavić, u ime JOB ”Branilaca Konjica”, podsjetio je i na neke druge događaje iz maja 1992. godine.

“Vraćajući se na period prije 31 godinu, maj je pokazao da rat donosi žrtve. 1.maja imali smo prve ranjene, 4.maja, desilo se artiljerijsko granatiranje Grada Konjica, 5.maja, imali smo pogibiju prvog šehida Suada Alića i njegovih saboraca, pripadnika HVO-a, i 6.maja, desilo se avionsko bombardovanje naselja Glavičine, Ovčari i kasarne Ljuta-podsjetio je Lavić.